PRACE Summer of HPC 2017

CET
207 (IT4Innovations National Supercomputing Center)

207

IT4Innovations National Supercomputing Center

VSB - Technical University of Ostrava Studentská 6231/1B 708 33 Ostrava-Poruba Czech Republic
Description

These event pages are used for registration (application submission) and later for training week at the beginning of the programme for accepted students. The first week is reserved for an HPC training that will be held at IT4I supercomputing centre, Czech Republic. Then the accepted students will be appointed to the hosting sites where they will enjoy the summer while working on their HPC projects with their mentors. Agenda for the training week is tentative.

For more details on the Summer of HPC programme please visit http://summerofhpc.prace-ri.eu

 

 

 

Sample Application Form
Travel information to Ostrava
Updated travel info
    • 09:00 21:00
      Arrival to the Hotel Garni
    • 08:45 09:00
      Registration 15m

      Please register 5-15 minutes before start at 9h.

    • 09:00 09:30
      Welcome and Introduction of IT4Innovations
      Convener: Mrs Karina Pešatová (VŠB Technical University Ostrava, IT4Innovations)
      slides
    • 09:30 11:00
      Introduction to PRACE and Summer of HPC
      Convener: Leon Kos (University of Ljubljana)
      • 10:30
        Coffee break 15m
      • 10:45
        Group photo 15m
    • 11:00 12:00
      Tour of the IT4Innovations Supercomputer Infrastructure 1h
      Speaker: David Hrbáč (IT4I)
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 16:30
      Supercomputer HowTo: hands-on, login, ssh, remote editor etc.
      Convener: David Hrbáč (and IT4Innovations team)
      Access page
      GUI access with VNC
      notes
      Putty access
      SSH accesss
      X11 forwarding
      • 14:30
        Coffee break 20m
      • 16:00
        Tea break 30m
    • 16:30 18:00
      Blogging and blog website explained 1h 30m
      Speaker: Karina Pesatova (IT4I)
      notes
      Slides
    • 18:00 19:00
      Dinner 1h
    • 09:00 12:00
      Introduction to MPI
      Convener: Branislav Jansík (IT4Innovations)
      slides
      • 09:00
        Introduction to parallel architectures, algorithms design and performance parameters 45m
      • 09:45
        Introduction to the MPI programming model 45m
        Slides
      • 10:30
        Coffee break 30m
      • 11:00
        MPI (Non-)Blocking P2P communication 1h
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 18:00
      Introduction to OpenMP
      Convener: Branislav Jansík (IT4Innovations)
      slides
      • 13:00
        Introduction to OpenMP 1h 30m
      • 14:30
        Coffee break 15m
      • 14:45
        OpenMP: parallel loops and regions, worksharing constructs 1h 45m
      • 16:30
        Tea break 15m
      • 16:45
        MPI+OpenMP Training + Hands-On 1h 15m
        Slides
    • 18:00 19:00
      Dinner 1h
    • 09:00 18:00
      Vectorization
      Convener: Georg Zitzlsberger (IT4Innovations)
      Archive of lab exercises for hands-on
      • 09:00
        Introduction & Agenda 15m
        Slides
      • 09:15
        The architectures in a nutshell 30m
        Slides
      • 09:45
        What is vectorization? 45m
        Slides
      • 10:30
        Coffe break 15m
      • 10:45
        Vectorization with Compilers (C/C++) 45m
        Slides
      • 11:30
        Hands-on: Vectorization with Compilers (C/C++) 30m
        Slides
      • 12:00
        Lunch 1h
      • 13:00
        Vectorization with OpenMP (4.0+) 45m
        Slides
      • 13:45
        Hands-on: Vectorization with OpenMP (4.0+) 45m
      • 14:30
        Coffee break 15m
      • 14:45
        Quality of Vectorization 45m
        Slides
      • 15:30
        Hands-on: Quality of Vectorization 1h
      • 16:30
        Tea break 15m
      • 16:45
        Future of Vectorization 30m
        Slides
      • 17:15
        Hands-on: Future of Vectorization 30m
      • 17:45
        Q&A 15m
    • 18:00 19:00
      Dinner 1h
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 18:00
      Visit to Lower Area of Vítkovice 5h

      Sightseeing and practical part of the training on Social media.

    • 18:00 19:00
      Dinner 1h
    • 19:00 22:00
      Clubbing at Stodolní street 3h
    • 09:00 13:00
      Visualization
      Convener: Dr Leon Kos (University of Ljubljana)
      git repository
      notes
      • 09:00
        Introduction to 3D Scientific Visualisation 30m
        Speaker: Dr Leon Kos (University of Ljubljana)
        Slides
      • 09:30
        Introduction to ParaView 1h
        Speaker: Dr Leon Kos (University of Ljubljana)
        bash script
        motorbike data
        ParaView Tutorial Data
        Slides
      • 10:30
        Coffee break 30m
      • 11:00
        Salome platform 30m
        Speaker: Dr Leon Kos (University of Ljubljana)
        bash script
        Slides
      • 11:30
        OpenGL2 30m
        Speaker: Dr Leon Kos (University of Ljubljana)
        samples
        Slides
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 17:45
      Introduction to Parallel Debugging
      Convener: Dr John Donners (SURFsara, The Netherlands)
      • 13:30
        Tea break 20m
      • 16:40
        Coffee Break 10m
    • 17:45 18:00
      Wrap-up of SoHPC Training Week
      Convener: Ms Zheng Meyer-Zhao (SURFsara, The Netherlands)
      slides
    • 18:00 21:00
      Barbecue farewell dinner 3h

      if weather allows

    • 08:00 20:00
      Departure to sites
    • 08:30 17:00
      Project at site

      Accepted applicants meet mentor and site coordinator and start with the project to the end of the August.